Ουρικό Οξύ
Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν της οξείδωσης των πουρινών (αδενίνης και γουανίνης). Υπολογίζεται οτι στον οργανισμό υπάρχει μια δεξαμενή ουρικού οξέος η οποία ανέρχεται στα 1.2 γρ. Ωστόσο υπάρχουν δύο πηγές για την δεξαμενή αυτή:
Α) Η εξωγενής πηγή (που είναι ουσιαστικά η διατροφή)
Β) Η ενδογενής πηγή (που προέρχεται από την διάσπαση των πουρινών)
Η ποσότητα του ουρικού οξέος που καταστρέφεται στο σώμα είναι πολύ μικρή και κυρίως το ουρικό οξύ αποβάλεται από τα ούρα.
Η διατροφή είναι δυνατό να επηρεάσει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα ή στα ούρα με πολλούς τρόπους:
- Παχυσαρκία (τα παχύσαρκα άτομα συνήθως εμφανίζουν ουρική αρθρίτιδα)
- Αλκοόλη (η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλης προκαλεί αύξηση γαλακτικού οξέος στο αίμα, το οποίο με την σειρά του αναστέλλει την νεφρική διήθηση ουρικού οξέος).
- Νηστεία
- Αυξημένη κατανάλωση πουρινών
- Φρουκτόζη (κυρίως ενδοφλέβια χορήγηση, παρά με χορήγηση απο το στόμα).
- Λίπη (μια διατροφή πλούσια σε λίπη, περιπου 200γρ/ημερα, αυξάνει το ουρικό οξύ γιατί αντίστοιχα μειώνει την αποβολή του απο τα ούρα).
Αντιμετώπιση ουρικού οξέος
Η θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας επιτυγχάνεται με:
Α) Φαρμακευτική αγωγή.
Β) Διαιτητική αγωγή.
Διαιτολογικά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι τα εξής:
- Περιορισμό λιπών
- Αποφυγή τροφών πλούσιες σε πουρίνες
- Αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, διότι βοηθούν στην απέκκριση ουρικού οξέος
- Πρόσληψη πρωτεϊνών κυρίως από γαλακτοκομικά ( τυρί ,γάλα, αυγά)
- Αποφυγή αλκοόλης
- Αυξημένη πρόσληψη νερού και φυσικών χυμών, περίπου στα 3 λίτρα/ ημέρα
- Μείωση σωματικού βάρους αν χρειάζεται
Παρακάτω δίνεται ενδεικτικά ένας κατάλογος τροφών ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε πουρίνες.
Τροφές ΠΛΟΥΣΙΕΣ σε πουρίνες:
- Εντόσθια , μυαλά, νεφρά ,γλυκάδια ,καρδιά, συκώτι
- Αυγοτάραχο
- Αμύγδαλα
- Ζύμες
- Σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα
- Σάλτσες κρέατος, ζωμός κρέατος
Τροφές ΜΕΤΡΙΕΣ σε πουρίνες:
- Αρακάς, μανιτάρια, σπανάκι, ντομάτα, σπαράγγια
- Φακές, φασόλια
- Κοτόπουλο, κρέας, ψάρια
Τροφές ΦΤΩΧΕΣ σε πουρίνες:
- Γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγά
- Φρούτα
- Ελιές
- Χόρτα
- Ρύζι, ζυμαρικά
- Ψωμί, καλαμπόκι
- Αεριούχα ποτά, καφές, τσάι
- Σοκολάτα
thanks article thanks thanks article